studium generale

talen: ennl

Hier vindt u het programma voor 2022. We organiseren lezingen op de 2e zondag van de maand, vanaf 15:00 uur. De lezingen duren 45 - 60 minuten, na afloop is er ruimte voor vragen en discussie.

In 2022 verkennen we Amersfoort. Welke interessante wetenschappers wonen of werken er in de buurt? Hieronder vindt u een begin van onze zoektocht. Meer sprekers en meer informatie over de lezingen volgt.

9 oktober 

Saskia van den Muijsenberg: Biomimicry - innovatie geïnspireerd door 3.8 miljard jaar leven op aarde

Windturbines geïnspireerd door walvissen, antibacteriële oppervlakten geïnspireerd door zeewier, zelforganiserende systemen geïnspireerd door bijen; het zijn allemaal voorbeelden van biomimicry. Biomimicry, het ontwerpen op basis van de natuur, is een ontwerpfilosofie en innovatiemethode. In deze presentatie laat Saskia zien hoe innovatie gebruik kan maken van beproefde ontwerpen en processen in de natuur om zo problemen op menselijke schaal op te lossen. 

Saskia van den Muijsenberg uit Amersfoort is oprichter van biomimicryNL. Als ‘Certified Biomimicry Professional’ stelt ze anderen in staat van de natuur te leren om allerhande hedendaagse maatschappelijke, organisatorische of technische uitdagingen het hoofd te bieden. 

13 november 

Paul Brouwer: Wat u altijd al heeft willen weten over het kroos in de sloot

Kroos, de meeste mensen kennen het als een (vervelend) plantje dat in de zomer de sloten groen kleurt. Kroos is niet één plantje, maar een hele diverse groep planten. Deze planten houden de gemoederen op universiteiten al decennia bezig en sinds kort ook bedrijven die op zoek zijn naar het superfood van de toekomst. Paul Brouwer doet al jarenlang onderzoek naar deze plantjes. In deze lezing verteld hij over de verscheidenheid van kroos, een bijzondere sterspeler in onze geschiedenis en kansen voor de toekomst. Een groene sloot zal nooit meer hetzelfde zijn.

11 december

Filosoof Onno Zijlstra: Kunst, waar is het goed voor?

Verbeelding associeer je misschien niet zo snel met filosofie. Verbeelding neemt immers een loopje met de werkelijkheid. Toch plaatst Immanuel Kant het begrip zo’n beetje in het centrum van zijn filosofie. Zij speelt een rol in onze kennis, en uiteraard in de kunst, maar via de kunst ook in de ethiek.
Achter ons ethisch handelen steekt een ideaal, een droom van een redelijke wereld van goedheid en rechtvaardigheid. Dit ideaal is in werkelijkheid nooit bereikbaar, maar het kan ons motiveren ons steentje bij te dragen. De kunstenaar speelt een cruciale rol bij het levend houden van die droom. 

Onno Zijlstra doceerde filosofie aan de Vrije Universiteit, de PThU (Protestantse Theologische Universiteit) en met name aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten. 

8 januari

12 februari